Kompensointikelavalmistaja EGE on yhdessä kompensointisäätäjiä valmistavan A.Eberlen kanssa kehittänyt seuraavan sukupolven virtainjektiolaitteiston maasulkuvirran kompensointikelan säätöön.
Verkon resonanssikäyrä on perinteisesti laskettu kompensointikelan ohjainmoottoria ajamalla, eli kelan induktanssia muuttamalla ja seuraamalla samalla nollajännitetason muutosta.
Jakeluverkot ovat kehittyneet viime vuosina maakapasitanssin suhteen aiempaa symmetrisiksi pääosin maakaapeloinnin lisääntymisen johdosta. Tällöin nollajännitteen taso saattaa olla erittäin alhainen ja verkon luontaisen vaimennuksen ollessa tarpeeksi suuri, kompensointisäätäjän voi olla vaikea havaita resonanssipistettä nollajännitteen pysyessä lähes muuttumattomana.
Ratkaisuna ongelmaan on jo joitakin vuosia käytetty virtainjektointilaitteistoja, jotka syöttävät verkkoon pulssimuotoista virtaa ja tarkastelevat sen aiheuttamaa vastetta nollajännitteeseen. Näin verkon virityspiste saadaan laskettua ilman kelan tarpeetonta siirtoa. Laitteistot ovat käyttäneet virran syöttöön kookkaita, erillisiä injektoreita, joiden teho on voinut olla jopa 3,7 kVA riittävän vasteen aikaansaamiseksi. Laitteet ovat lisäksi vaatineet tarkan nollajännitemittauksen viritystarkkuuden maksimoimiseksi.
Uusi monitaajuusvirtainjektointi toimii kokonaan ilman erillisiä injektoreita ja se käyttää kompensointikelan tehoapukäämiä virtainjektoinnin lisäksi myös nollajännitteen mittaukseen. Kompensointikelan yhteydessä tilattu laite kalibroidaan jo tehtaalla, jolloin se on heti valmiina käytettäväksi. Kalibroinnilla poistetaan kaikki kelan rakenteesta johtuvat epälineaarisuudet, jolloin tehoapukäämin kautta mitattu jännite ei ole riippuvainen kelan asennosta. Näin ollen laitteiston fyysistä kokoa on saatu pienennettyä merkittävästi, ja sen asennus sekä käyttöönotto ovat huomattavasti suoraviivaisempia.
Laite syöttää verkkoon kahdeksasta eri taajuudesta koostuvaa herätesignaalia, jonka tuottaman vasteen perusteella resonanssikäyrä saadaan laskettua tarkasti. Injektointi on päällä koko säädön ajan, jolloin erillistä iterointia lopullisesta virityspisteestä ei tarvita.
Laite on myös mahdollista lisätä jälkikäteen lähes jokaisen kompensointilaitteiston yhteyteen erittäin pienillä johdotusmuutoksilla. Laite tarvitsee ainoastaan apujännitesyötön, kommunikointiyhteyden kompensointikelan säätäjälle sekä liitynnän kompensointikelan tehoapukäämiin. Fyysisesti laite voidaan sijoittaa sähköasemarakennukseen tai kompensointilaitteiden laitesuojaan.
- Virtainjektointi 8 eri taajuudella
- Injektioteho <= 160 VA / 5 A
- Ei erillisiä injektoreita
- Mitat 210 x 310 x 141 mm
- Vaatii ainoastaan apujännitesyötön, kommunikointiyhteyden ja liitynnän tehoapukäämiin