Vaikka supraharmoniset esiintymät on haastava havaita, niitä voidaan mitata oikeilla välineillä ja asiantuntijat pystyvät analysoimaan tapahtuneita ilmiöitä mittausdatan perusteella. Mittausvälineinä on siirrettäviä analysaattoreita ja kiinteitä järjestelmäkokonaisuuksia.
Siirrettävät analysaattorit
PQ-BOX 300 siirrettävä sähkönlaatuanalysaattorin näytteenottotaajuus yltää 300 kHz asti, joka mahdollistaa FFT-analyysien tekemisen 150 kHz asti. Mittaustarkkuus täyttää standardin IEC61000-4-30 Ed. 3. luokan A vaatimukset. Analysaattori mahdollistaa ongelmalähteiden paikantamisen.
Siirrettävällä analysaattorilla toteutettavissa mittauksissa korostuu turvallisuus ja kokonaisvaltainen suunnittelu ennen mittauksiin ryhtymistä. Turvallisuuden osalta on mietittävä turvalliset mittauspisteet ja jännitetyön mahdollisuudet. Teknisesti laadukkaita mittaustuloksia varten on otettava huomioon verkkokokonaisuus ja ymmärrettävä olennaisimmat mittauspisteet. Ilmiöt voivat olla peräisin lähiverkon sähkökäytöistä ja näin ollen tilanne on vaihteleva. Mittausajan tulisi olla ainakin yhden viikon mittainen, sisältäen työajat, viikonloppu, päiväajat ja yöajat. Näin saadaan tieto minä päivänä ja monelta on ollut ongelmia ja selvitetään minkälaisia käyttöjä lähiverkossa, on käytössä näinä ajanhetkinä. Yllä olevasta kuvasta nähdään siirrettävän analysaattorin mittausdataa. Tästä huomataan, kuinka jännite-esiintymät taajuuskaistoilla vaihtelevat eri ajanhetkillä.
Kiinteät järjestelmät
PQI-DA kiinteä sähkönlaatumittari, jonka näytteenottotaajuus tyypillisiin suojareleisiin nähden on lähes 20-kertainen. PQI-DA mahdollistaa FFT-analyysien tekemisen 20 kHz asti. Mittaustarkkuus täyttää standardin IEC61000-4-30 Ed. 3. luokan A vaatimukset.
Kommunikointiyhteys on rakennettavissa Modbus (TCP/IP)- tai IEC 61850-väylää pitkin. Mittalaite on myös varustettavissa 32 GB muistikortilla, jos yhteyttä valvomoon ei haluta esimerkiksi puistomuuntamossa.
Tulosten analysointi
WINPQ sähkönlaatuohjelmisto tarjoaa automaattiset sähkönlaatu- ja häiriöraportit, pitkäaikaismittauksien tarkastelun ja seurannan sekä mahdollisuuden yksittäisten tietojen lähempään tarkasteluun.
Kiinteän sähkönlaatujärjestelmän idea on, että se on täysin automatisoitu. Kuukausittain järjestelmä lähettää automattiset raportit sähköpostiin ja sähkönlaadun vikatilanteessa se raportoi heti. Käyttäjä on tietoinen verkossaan tapahtuvista sähkönlaatuilmiöistä. Lisäksi järjestelmän datan perusteella voi tehdä trendianalyysiä ja ennakoida mahdollisia vikoja.
Kiinteiden mittausjärjestelmien hyödyllisyyttä ei voi liikaa korostaa. Monet verkkoanalysaattorit eivät pysty mittaamaan näitä korkeataajuisia ilmiöitä jatkuvasti, siksi myös kokemus ja tietotaito verkossa olevien laitteiden ja supraharmonisten yhteisvaikutuksista on vielä vähäistä. Pelkkä standardinmukainen mittaus tuo harvoin varsinaiset sähkönlaatuongelmien syyt esille ja kiinteät mittajärjestelmät mahdollistavat ilmiöiden jäljittämisen ja mahdollisten ongelmien juurisyiden löytämisen ennalta.
Voit lukea lisää sähkönlaatumittareista alla olevan linkin kautta:
https://multirel.fi/sahkonlaatu-ja-mittalaitteet/sahkonlaatumittarit/
Voit lukea lisää sähkönlaadun mittauspalveluista alla olevan linkin kautta:
https://multirel.fi/mittauspalvelut/
Sähkönlaatuun liittyvissä kysymyksissä, ole rohkeasti yhteydessä asiantuntijoihimme.
Yhteystiedot https://multirel.fi/yhteystiedot/