Koestuslaitteet
Helppokäyttöiset ja monipuoliset koestuslaitteet
Suojareleiden koestus
Suojarelekoestuksissa käytämme relekoestuslaitteiden USA:n markkinajohtajan Doblen toisiokoestuslaitteistoa, F6150sv. Laitteella pystymme koestamaan niin yksinkertaiset ylivirta- ja maasulkusuojat, kuin myös haastavammat differentiaali- ja distanssisuojat.
Laitteiston teknisiä tietoja löytyy datalehdestä
Koestuslaitteistosta voidaan räätälöidä sopiva paketti yksinkertaisempia koestuksia varten, mikäli kaikki kehittyneimmät koestusfunktiot eivät ole tarpeellisia.
Ota yhteyttä, niin katsotaan yhdessä sopiva ratkaisu koestustarpeisiinne. Meillä on yksi koestuslaite ”kaikilla herkuilla” omassa käytössä, joten eri funktioiden esittely onnistuu myös ihan käytännössä.
Koestusohjelmana toimii Doblen Protection Suite, jolla hoituu koestukset laidasta laitaan. Alla on otteita koestusohjelmasta ja sen käytöstä, joista pääsee näkemään ohjelmiston perustoimintojen käyttöä. Käytännössä voidaan sanoa, että koestus on erittäin helppoa, varsinkin mikäli olet tottunut käyttämään jonkin toisen valmistajan vastaavaa koestuslaitteistoa.
Peruskoestukset
Peruskoestukset onnistuvat yksinkertaisilla koestuspohjilla tai suoraan ohjelmiston ohjauspaneelista:
Ylivirtaportaiden koestuspohjat on helpointa tehdä valmiilla testeillä käyttämällä yleisiä muuttujia, jolloin samoja pohjia voidaan käyttää kaiken merkkisille releille ja lähtötietoina täytyy muuttaa vain releen koestuspohjaan syötetyt asettelut:
Ylivirtaportaan havahtumisen koestus voidaan tehdä valmiilla ramppitestillä:
Momenttiportaan havahtumisrajan testaus voidaan kätevästi tehdä pulssitetulla rampilla ilman, että alemman portaan asetteluihin tarvitsee tehdä muutoksia, tai ottaa pois käytöstä. Koestuspulssin pituus määritellään sopivasti hieman laukaisuaikaa pidemmäksi, mutta 1. portaan laukaisuaikaa lyhyemmäksi:
Differentiaali- ja distanssireleiden koestuksissa apuna voi käyttää valmiita pohjia, joita löytyy runsaasti eri relemalleille. Mikäli valmista pohjaa ei suoraan löydy, niin pohjia voi modifioida melko helposti itsekin, tai sitten voi pyytää koestuspohjaa meidän kautta.
Esimerkki muuntajadifferentiaalisuojan vakavointikäyrän koestuksesta ja distanssireleen alueiden koestuksesta:
Erikoistestaukset
Koestuksiin voidaan sisällyttää myös suojareleiden lisäominaisuuksien testauksia, esim. syöttämällä 2. ja/tai 5. harmonista yliaaltoa, jolloin nähdään muuntajan magnetointivirran tai ylimagnetoinnin tunnistustoiminnon toiminta.
Myös esim. katkeilevien maasulkuvikojen havainnoin testaukseen voimme käyttää olemassa olevia häiriötallenteita, tai luoda uusia signaaleja koestusohjelmaan sisältyvällä funktiogeneraattori-ominaisuudella. Tässä esimerkkejä funktiogeneraattorilla luoduista signaaleista:
Laitteistolla on mahdollista tehdä myös erittäin kehittyneitä järjestelmätason testejä siirtoverkoissa. Esimerkiksi siirtojohtojen suojausta voidaan simuloida siirtojohdon päissä olevilla samanaikaisesti siten, että kummankin pään rele ”näkee” vian samanaikaisesti siten miten vikatilanne reaaliesti ko. pisteessä näkyy. Tämä tehdään järjestelmätestinä, jossa ensin järjestelmä mallinnetaan ja sen jälkeen halutusta viasta tehdään koestustiedostot erikseen johdon molemmille päille. Tämän jälkeen koestuslaitteisto GPS-linkillä varustettuna viedään kummallekin asemalle ja koestus suoritetaan synkronoidusti:
Jos laite varustetaan IEC61850-ominaisuudella, voidaan tehdä myös ”Sampled Value”-koestuksia, eli mittausdata ajetaan koestettavalle laitteelle bitteinä, eikä analogiatietona, kuten perinteisissä suojareleissä. Ohjelmistopakissa on myös oma ohjelmistonsa IEC61850-testaukselle.
F6150sv-koestuslaitteella voidaan tehdä myös Merging Unit -koestus: